Tri sloja financijskih problema u društvu

Postoje tri sloja problema:

1. Kapitalistički opredijeljeni vide samo problem u novcu kao dugu.
2. Oni koji znaju nešto o novčanim tokovima vide i problem u raspodjeli plodova rada
3. I na kraju tu je problem međunarodne trgovine i razmjene

   Najlakše je zažmiriti na probleme i uzdati se da će sposobni (malobrojni) uspjeti i pri tome žrtvovati veliku većinu sugrađana. Ovo podsjeća na dane fašizma, kada se vjerovalo da će se žmirenjem na problem stvar riješiti sama od sebe. A to se inače događa i u džungli. Dakle, civilizacija se vraća na nivo zakona jačeg. Jer što je pozivanje na različitost, nego pozivanje na zakon boljeg, jačeg, spretnijeg i uspješnijeg. Čitaj zakon džungle. Ti koji su bolji, itd. nisu Bogom dani vladari, nego su slučajno takvi. Znaju to ljudi koji imaju više braće i sestara. Često su neki od njih uspješniji od drugih premda su od istih roditelja. Trebaju li zbog toga biti okrutni prema svojim sestrama i braći te ih riješiti sve imovine i prava? To je o.k. Ili možda nije?

   Pa kako ćemo sačuvati ovce, a da vuk bude sit (i da ne pojede pastira)? To ćemo postići pravednijim društvom. A to nema veze sa liberalizmom, već sa humanizom. Tj. nećete prosjaku reći da je slobodan umrijeti od gladi. Problem treba rješavati metodama koje imaju za cilj nagrađivanje uspješnijih, ali i dostojno preživljavanje manje uspješnih. Pri tome, ti uspješni ne mogu svoju poziciju u društvu koristiti da bi položaj ovih manje uspješnih još više otežali. Svakome želim dostojan život, a ne samo određenoj uspješnijoj kasti. Kolo sreće se okreće i treba se uvijek držati pravila “Ne želi drugima, što ne bi želio da drugi požele tebi” tj. “Ne radi drugima, ono što ne želiš da drugi rade tebi”.

   Što radi naša sadašnja Vlada? Pa oni niti ne vide da ti problemi postoje. Oni se bave “uvođenjem reda”. Pospremaju sobe u Titanku koji tone. A neke pri tome i očiste od svih vrijednosti. To sigurno neće spriječiti Titanik da potone. Time se samo stvara iluzija da se nešto radi. Pa idemo dalje dok brod ne potone!

O autoru Nostradurus Zagrebački

Istina je oko nas. Nije sve kako se čini. reforma.forumhr.com - sites.google.com/view/financijskisustav - https://www.facebook.com/Nostradurus
Ovaj unos je objavljen u Društvo. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Tri sloja financijskih problema u društvu

  1. Povratni ping: Kolika je inteligencija sindikalnih vođa | xreforma

  2. Povratni ping: Što nam donosi smjena na vlasti? | xreforma

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.